Kezdőlap Aktuális Órarend Tudnivalók Helyszínek Partnerek Jelentkezés
Tanfolyamok Oktatás Galéria Aktuális Információk Kapcsolat
Balett teljesen kezdő
Balett kezdő
Balett középhaladó
Balett haladó
Spicc alapok
Stretching
Tanfolyamok
Magánórák
Képgaléria
Hanganyagok
Videók
Emlékeztető
Szakmai anyag
Programajánló
Filmajánló
Média
Tőletek
Gépház
Jelentkezés
Órarend
Tudnivalók
70/3323266
beus@developpe.hu
Facebook
YouTube
Skype
A honlapon található írások és fotók szerzői jogvédelem alatt állnak! Az alkotó engedélye nélkül tilos azokat akár eredeti, akár szerkesztett formában továbbadni, tárolni, vagy bármilyen módon értékesíteni!

Főiskolás főszereplő az Operaház karácsonyi Diótörőjében .

Aktuális / Szakmai anyag

Nagy sikerként könyveli el a Magyar Táncművészeti Főiskola, azt a lehetőséget, hogy az Operaház rendhagyó, számos neves táncművészt felvonultató december 24-i karácsony esti Diótörő előadásának második felvonásában az intézmény egyik legígéretesebb tehetsége, a nyolcadik évfolyamos Horányi Adrienn táncolja Mária hercegnő szerepét Solymosi Tamás balettművész, a Nemzeti Balett igazgatójának partnereként.

A mindössze 17 éves balett növendék nagy tisztelettel és remegő lábakkal kezdte el próbálni több mint három héttel ezelőtt a második felvonás kettősét az Operaház megbízott balettigazgatójával, aki sokat segít neki a gyakorlásban. A legnagyobb nehézséget számára nem elsősorban a technikai felkészülés jelentette, hanem az, hogy megjelenítse a színpadon a gyermek Marika, Mária hercegnővé, felnőtt nővé válását. Az elsősorban a saját korosztályához szokott ifjú balerina élete egyik legnagyobb kihívásához érkezett azzal, hogy érzelmileg is fel kellett, hogy nőjön nemcsak a szerephez, hanem a felnőtt művészekkel, férfi partnerekkel való együttműködéshez. Úgy érzi, hogy mind technikailag, mind művészileg nagy biztonságot nyújt számára a világhírű művésszel való együttműködés.

Horányi Adrienn novembertől készül a Diótörőre Szőnyi Nóra mesternő segítségével.

Megkönnyítette a felkészülést az, hogy másodikos kora óta, mint oly sokan a Táncművészeti Főiskolán, minden évben szerepelt az amerikai koreográfus, Robert Lindgren nevével fémjelzett főiskolás Diótörőben. Adrienn idén főszerepet táncolt a Thália színházbeli előadás sorozatban. Kislányként már táncolt az Operaház színpadán szintén a Diótörőben és reméli, hogy lesz lehetősége a főiskola befejezése után is a Magyar Nemzeti Balett társulatában táncolni.

A két intézmény együttműködése rendszeres, sőt az sem példa nélküli, hogy balettnövendékre bízzák egy repertoár darab női főszerepét. Amint az az Opera korábbi közleményében szerepel, a felkérés Solymosi Tamástól érkezett, aki balett igazgatóként is nyomon követi az új generációk szakmai fejlődését. Horányi Adrienn felkérésével kapcsolatban elmondta: a tehetség kibontakoztatásának egyik módja, ha bemutatkozási lehetőségeket teremt az arra érdemesek számára.

Háttérinformációk

Horányi Adrienn

  • Horányi Adrienn 1994-ben született, 2003-óta hallgatója a Magyar Táncművészeti Főiskolának. Számos nemzetközi versenyen szerepelt sikeresen.
  • 2008-ban  első díjat nyert a II. New Generation versenyen Budapesten.
  • 2010 -ben az isztambuli és a pekingi fesztiválon képviselte a főiskolát.

A Főiskola és a Diótőrő

A karácsonyi mesebalett a növendékek hagyományos tanulódarabja, professzionális előadásmódot feltételezve és elvárva.

A szokásos oktatási rend minden évben ősz közepén felborul, mivel valamennyi osztály az ünnepi bemutatóra készül. A növendékek 1950-óta rendszeresen szerepelnek az Operaházi előadásokon, saját főiskolás produkciójukban a Thália Színházban pedig immár 13 éve. Idén 70 gyerek táncolt a főiskola darabjában és 56-an az Operaház színpadán.

Idén is óriási volt a siker a Tháliában

Bravúros díszletekkel, csodás jelmezekkel és tökéletes technikai tudással idén is nagy siker volt a főiskolás Diótörő a Tháliában december 11-19. között.

A Magyar Táncművészeti Főiskola növendékei immár 13 éve táncolják Dózsa Imre rendezésében az amerikai koreográfus Robert Lindgren Csajkovszkij zenéjére alkotott mesebalettjét.

A jelmez- és díszletterveket Kentaur készítette. Többrétegű látványos térelemeivel,   térhatású síkbeli ábrázolásaival bravúrosan alkalmazkodott a balett színpadokhoz képest viszonylag kisebb színpadi területhez. A jelmezek követve a kor hagyományait meghökkentően kreatív ötletekkel váltak bámulatossá.

Bár a karácsonyi időszakban idén is számos feldolgozása és előadása van  Hoffman 1892-ben írt mesebalettjének, az MTF produkciójához hasonlót, vagyis, hogy minden szerepet növendékek adnak elő, csak Szentpétervárott tartanak repertoáron.

A koreográfia  különlegessége, hogy Robert Lindgren kifejezetten táncművészeti képzést folytató iskolák számára készítette, így vannak benne szerepek a még szinte kezdők és a már hivatásos táncfelkészültséggel rendelkező végzősök számára egyaránt. A Magyar Táncművészeti Főiskola előadássorozatában is gyakori, hogy aki 4-5 évvel ezelőtt még csak gyermekszereplő volt, most már a vezető karaktereket  táncolja. A növendékek együtt nőnek a darabbal.

A hallgatók számára nagyszerű lehetőség, hogy a színpadi rutint előadás közben szerezhetik meg, bár a Magyar Táncművészeti Főiskola vezetésének eddig az volt a törekvése, hogy a Diótörő című baletten kívül is, minél több operaházi előadásban vegyenek részt növendékei és hallgatói.

 

Kommentek

 
Kapcsolat
Tanfolyamok - 2024. júniustól
Magánórák
Személyes foglalkozás

Külön egyeztetett időpontban és helyszínen

Aktuális rovatok