Kezdőlap Aktuális Órarend Tudnivalók Helyszínek Partnerek Jelentkezés
Tanfolyamok Oktatás Galéria Aktuális Információk Kapcsolat
Balett teljesen kezdő
Balett kezdő
Balett középhaladó
Balett haladó
Spicc alapok
Stretching
Tanfolyamok
Magánórák
Képgaléria
Hanganyagok
Videók
Emlékeztető
Szakmai anyag
Programajánló
Filmajánló
Média
Tőletek
Gépház
Jelentkezés
Órarend
Tudnivalók
70/3323266
beus@developpe.hu
Facebook
YouTube
Skype
A honlapon található írások és fotók szerzői jogvédelem alatt állnak! Az alkotó engedélye nélkül tilos azokat akár eredeti, akár szerkesztett formában továbbadni, tárolni, vagy bármilyen módon értékesíteni!

Októberi ajánló - Cseh táncpaletta Októberi ajánló - Cseh táncpaletta

Aktuális / Programajánló

A Magyar Balett Színház és a South Bohemian Ballet két egymást követő napon mutatja be Cseh táncpaletta című estjét. A programban Egerházi Attila egy-egy műve jelenti a „változót”", míg Vaclav Kuneš és mestere, Jiří Kylián koreográfiái az „állandót”.

Kylián a világ táncművészetének egyik legnagyobb hatású alkotója, Un ballo  című munkáját most láthatjuk először hazai színpadon. Az alkalom fontosságát egyszerűen nem lehet túlértékelni.

„Semmi több, mint tánc a zenéhez: a muzikalitás és érzékenység gyakorlata férfiak és nők között"

- így jellemezte az 1991-ben született Un ballo című koreográfiáját Jiří Kylián. Az alkotás Maurice Ravel két művére készült: a Couperin sírja (Le tombeau de Couperin) című zongoraszvitet 1919-ben mutatták be (érdekesség, hogy a kiadott mű címlapját Ravel maga rajzolta). A Couperin sírja színpadi változatára készült táncművet először a Svéd Balett mutatta be Párizsban, Jean Börlin koreográfiájával. A darab századik előadását maga a zeneszerző vezényelte. A másik Ravel-alkotás a Pavane egy infánsnő halálára (Pavane pour une Infante défunte), melynek zenekari változata 1910-ben született meg, balettelőadás céljaira - az eredeti művet 1899-ben komponálta akkor mindössze huszonnégy esztendős szerzője. A Pavane talán leghíresebb balettfeldolgozása Frederick Ashton nevéhez fűződik (London, Mercury Theatre, 1933).

Az 1991-ben bemutatott Un ballót a Kylián-művek kronologikus jegyzékében olyan világhíres remekek által közrefogottan találjuk, mint a Sarabande és a Petit Mort. A pompás műveket négy évtizede ontó mester pályáján nehéz volna kijelölni úgynevezett csúcspontokat vagy az alkotói nagylét aranykorait. Az Un ballo keletkezése után közel két évtizeddel Új-Zélandtól Franciaországig világszerte számos rangos együttes repertoárján megtalálható.

A Česky Krumlovban Egerházi Attila művészeti vezetésével működő South Bohemian Ballet az egyetemes táncművészet egyik remekével szerencsélteti a magyar közönséget, s a Cseh táncpaletta estjein a magyar-cseh táncművészeti együttműködés e jelentékeny műhelyéről, műhelyeiről is tudósítást ad. A társulatvezető Egerházi munkái (Tékozló fiúk, A tűzmadár) mellett a Kylián műhelyében beérett s onnan önálló útjára lépett Václav Kuneš is bemutatkozik friss alkotásával. Az Európa neves színpadai mellett a tengerentúlon is jelentős sikereket elért fiatal koreográfus táncművészként az NDT II-ben indult, majd pályafutását az NDT-ben folytatta. Kylián számos mesterművét állította már színpadra világszerte. Személyében, munkájával a legendás mester hatását, üzenetét, keze nyomát is megismerhetjük.

Forrás: Fidelio

 

Kommentek

 
Kapcsolat
Tanfolyamok - 2022. novembertől
Balett teljesen kezdő

Teljesen kezdő 1.szint

ÚJ teljesen kezdő csoport indult október 7-től!

péntek 18:45-20:00

Teljesen kezdő 2.szint - Újrakezdő (csak előképzettséggel!)

csütörtök 19:00-20:15

 
FÉRFI balett kezdő

Kezdő szint - nulláról, vagy egyéb táncos/mozgásos előképzettséggel - SZÜNETEL

 
Silver Swans (60+) balett

A balett gyakorlatok összeállítása a korosztályhoz igazodik a fizikai és szellemi életminőség javítása érdekében.

hétfő 16:15-17:30

 
Balett kezdő

Kezdő - Középhaladó szint - minimum 2 év aktív előképzettséggel

csütörtök 17:30-18:50

Kezdő - csak center

péntek 17:30-18:30

 
Balett középhaladó

Középhaladó szint  - minimum 3 év aktív előképzettséggel

kedd 17:45-19:00

Kezdő - Középhaladó szint - minimum 2 év aktív előképzettséggel

csütörtök 17:30-18:45

 
Balett haladó

Haladó szint - minimum 4 év aktív előképzettséggel

szerda 19:00-21:00

 
Spicc

A spicc órákhoz legalább 1,5-2 éves közelmúltbeli intenzív balett előképzettség és előzetes személyes egyeztetés szükséges, valamint csak az előtte lévő balett órával együtt látogathatók!

Spicc 1-2.szint (Kh.órával együtt)

kedd 19:10 - 19:50

 
Képességfejlesztés

Tudásszinttől függetlenül látogathatók

hétfő 17:45-18:30

szerda 17:40-18:55

 
QUEEN balett

hétfő 19:20-20:40 - zárt óra 

Magánórák
Személyes foglalkozás

Külön egyeztetett időpontban és helyszínen

Aktuális rovatok